radio zum
Style
Timpul ceasului. Când și cum purtăm accesoriul ce ne indică ora

Ceasurile fac parte din categoria accesoriilor ce sunt cartea de vizită a celui care le poartă. Ai văzut ceasul, ai aflat informații despre personaj. Nu în zadar sunt și aici reguli de purtare a acestei bijuterii, dacă putem să-l botezăm așa. Cât de luxoasă nu ar fi „jucăria” cu ace și cadran, aceasta își are rolul ei în societate, timpul și spațiul când o luăm cu noi în crearea outfitului. Citim cu atenție și învățăm.

Poartă-l pe mâna potrivită

Accesoriul nu trebuie să-ți creeze disconfort. Majoritatea dreptacilor poartă ceasul pe mâna stângă, stângacii – pe dreapta. E comod pentru că nu deranjează în procesul de lucru la tastieră, sau la scris, de exemplu. Faptul că îl porțti pe o mână mai puțin activă, îl protejează de anumite incidente. Un ceas folosit zi de zi e indicat să aibă un cadran potrivit dimensiunii încheiturii de la mână. Poți opta pentru unul cu un cadra mai masiv dacă partici la un eveniment mai atipic sau adopți o ținută extravagantă.

Ceasul – indicator al statutului social

În protocoalele și eticheta neformală, se spune că valoarea ceasului nu ar trebui să depășească două salarii lunare ale proprietarului.

Catarama din piele

E mai sofisticată decât cea metalică. Persoanele cu mâna mică pot opta pentru un ceas cu o curea din piele, dar cu un cadran mic. Cele din așa numită textură milaneză sunt considerate nu doar durabile, dar și flexibile. Nuanța cataramei trebuie să se asorteze cu cea a hainei și încălțămintei. Inelul metalic din jurul ceasului să fie în ton cu restul accesoriilor. De exemplu, un ceas cu o curea maro nu este tocmai cea mai inspirată alegere la un costum negru, dar e genială ideea pentru un costum albastru navy. Dacă aveți catarama argintie sau din metal, atunci inelele, butonii, catarama de la centură ar trebuie să fie la fel, argintie.

Smartwatch

Știm că iubești acest gadget sinonim al cuvântului „util”, însă nu îl folosi atunci când porți un costum elegant. Lasă-l pentru ținutele sport sau casual.

Ceasul tău, proprietatea ta

Nu e tocmai etic să-l rogi pe interlocutorul tău să de-a jos ceasul de pe mână pentru ca tu să-l admiri sau evaluezi. Admiră-l fără să-l atingi. Pentru unii domni este mai mult de cât o bijuterie sau accesoriu, este ceva scump și de preț, iar atitudinea față de ceas este una pe măsură.

Ceasul potrivit, la timpul potrivit

Când ai o întâlnire de afaceri, optează pentru un ceas elegant, cu cadranul perfect, fără zgârâieturi. Cureaua să fie intactă, fără a arăta pătată (în cazul metalelor) sau îndoiată (curea de piele). Ceasul nu trebuie să coste o avere, dar să aibă un aspect impecabil.
Când faci sport sau practici un anumit tip de activități sportive, nu alege un ceas clasic. Arată... ieftin! Dacă faci alergări și ai un ceas cu un cadran auriu și cataramă din aceeași culoare, plus masivă nu prea dă bine imaginii tale.
Dacă lucrezi într-o corporație unde toată lumea e la costum, faci un research discret la ceasurile ce le poartă colegii tăi. Te va ajuta să-ți faci o imagine clară a ceea ce vrei să porți.
Nu se recomandă ceasuri la petreceri de seară sau alte evenimente cu încărcătură emoțională ridicată. E pentru a nu sta mereu cu ochii pe cadran și pentru a crea impresia că vreți cât mai curând să părăsiți evenimentul.

Ceasul și ținutele vestimentare

Ceasul nu trebuie purtat deasupra mânecii unei cămăși sau a altor articole de îmbrăcăminte, dar accesoriul poate să se uite doar ușor de sub mânecă. În plus, mâneca nu trebuie să fie prea lungă, pentru a nu crea disconfort în mișcare, dar și în etalarea accesoriului. Ţinutele sport preferă ceasuri din materiale fără fiţe şi figuri. Cauciucul câştigă teren detaşat, nu mai vorbim de culorile îndrăzneţe. Alege diferite forme de cadrane, cât mai originale şi mai nonconformiste.